Zwanger & trouwen.. de do’s en dont’s | Zwanger

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, kwamen er ook veel vragen naar boven over de bruiloft.. hoe gaan we dat doen? Het ja-woord geven met een dikke buik?!

Zorgen maakte ik mij niet, maar er zijn natuurlijk wel dingen waar je rekening mee moet houden. Ik kon er maar weinig over vinden op internet, dus het is ook vooral uit eigen ervaring. Ik geef je tips, als je met een big belly je bruiloft wilt vieren.

De voorbereiding
Wat mij enorm hielp was een goede voorbereiding. Een bruiloft plannen is veel werk, daar ben je heel wat uren mee bezig. Je kunt een weddingplanner inhuren, zodat je veel uit handen kunt geven. Als je daar het geld niet voor over hebt.. vraag hulp! Ik heb veel hulp gehad van mijn zusjes en mijn moeder. Samen middagen zitten brainstormen en dingen regelen.

Verder had ik een draaiboek waar je u tegen zegt, werkelijk alles stond erin. Dat gaf mij rust, want ik wist dat alles goed geregeld was. De mensen die je die dag helpen of een grote rol spelen, vinden dit ook erg fijn.

De datum
De trouwdatum is vaak een datum waar je iets speciaals mee hebt. Een datum die je makkelijk kunt onthouden of bijvoorbeeld de datum van jullie eerste ontmoeting of een jubileum. Onze datum stond al vast op het moment dat wij wisten dat we in verwachting waren. Het kwam uiteindelijk perfect uit, we hoefden de grote dag niet te verplaatsen.

De meest ideale periode om te trouwen als je zwanger bent is het tweede trimester. Je bent dan grotendeels van de ‘kwaaltjes’ af en voelt je relatief het beste. Ook begint je buik dan te groeien, wat weer prachtig staat in je jurk. Als je hem graag wilt verbergen dan kan dat ook nog in dit stadium. Na het tweede trimester ben je minder energiek, je wilt natuurlijk wel graag de hele dag goed kunnen volhouden.

De jurk
Ja, dit is wel een hele belangrijke. Ik had mijn jurk al gekozen voor ik wist dat ik zwanger was. Gelukkig een model waarin prima een dikke buik zou passen, waardoor ik deze gewoon aankon. Je kunt in een gewone trouwjurk trouwen, die aangepast wordt aan jouw buik. Maar er zijn ook speciale positie trouwjurken te koop, waarin jouw buik extra mooi uitkomt.

Verder is het goed om te weten dat je je jurk pas heel kort vooraf kunt afpassen. Normaliter doe je dat een maand vooraf en dan haal je hem een paar weken erna op, dan hangt hij al klaar. Maar met die groeiende buik is dat nogal een risico. Ik heb een week vooraf gepast, zodat de grootste aanpassingen konden worden gemaakt. Twee dagen vooraf nog wat laatste aanpassingen en toen mocht hij mee. De winkel waar ik de jurk heb gekocht dacht enorm goed mee, niets was teveel moeite. Ik vond dat enorm fijn, want het is allemaal al hectisch genoeg die laatste week. Op zoek naar een trouwjurk? Ga naar Fem Weddingshop in Volendam!

De tijdsplanning
Iets om zeker bewust bij stil te staan is je tijdsplanning. Wij hadden een vrij relaxte dag met ruime tijd voor alles. Ik maak later nog een artikel met de volledige planning, want dat is teveel om hier op te schrijven. We begonnen rustig aan ‘s morgens en gaven het ja-woord om half 3 ‘s middags. Dan heb je vooraf geen gehaast en daarna nog genoeg tijd voor een gezellige borrel en een rustmoment.

Ik heb twee uur de tijd genomen voor de fotoshoot bijvoorbeeld. Wij hielden deze redelijk simpel. Simpel als in, geen auto of meerdere locaties af moeten reizen. De trouwlocatie zelf was prachtig als achtergrond, daar was niets extra’s voor nodig. De fotograaf gaf aan dat een uur dan genoeg is, voor mooie foto’s. We hadden dus wat speling als onze voorbereiding meer tijd in beslag nam of we nog wat extra rust wilden nemen voor de ceremonie.

Schoenen
Dat geldt ook voor de schoenen, comfort is wat je wilt. Je bent al wat minder stabiel met die buik, laat staan die steeds weker wordende bekkenbodem. Ik had gelukkig geen last van mijn bekken en staan en lopen ging allemaal nog prima. Toch koos ik ervoor sandaaltjes te dragen. Je zag mijn schoenen niet onder de jurk en ik wilde wel kunnen lopen zonder steeds mijn evenwicht te moeten zoeken. Je voelt je al niet altijd op je meest charmant met die dikke buik, je zelfverzekerd voelen is dan extra belangrijk.

Lingerie
Bij mijn jurk kreeg ik van de winkel een torselet cadeau. Super, want dat zit zoveel beter onder een jurk. Zelf moest ik daarbij nog ondergoed hebben natuurlijk. Ik koos uiteindelijk voor een hipster (gewoon van Hunkemoller), omdat dat het lekkerst zat. Geen panty, kousen, jarretels, kant en andere toestanden. Comfort is wat je wilt, als je zwanger trouwt.

Decoratie
Klinkt gek, want wat heeft dat nu weer met zwanger zijn te maken? Je zult de locatie voor de bruiloft moeten versieren. In enkele gevallen verzorgt de locatie dit, maar vaak moet je het de avond vooraf zelf doen. Met een dikke buik nog op ladders staan om slingers op te hangen? Lekker uit handen geven, want dat is echt niet wat je wilt. Je kunt hiervoor een bedrijf inschakelen, maar ook hulp vragen aan familie of vrienden. Wij hadden geluk dat de bloemiste ook styliste is en deze taak op zich wilde nemen. Zij verzorgde alle decoratie en bloemen op de dag zelf, zodat wij aankwamen op een al versierde trouwlocatie. De investering waard, want het scheelt veel gedoe en tijd.

Het eten
Als zwangere vrouw mag je bepaalde dingen niet eten. Daar moet je gedurende de dag dus rekening mee houden. Zorg ervoor dat de locatie/catering weet dat je zwanger bent. Dan zorgen zij voor alcoholvrije drankjes de hele dag. Ook kun je rekening houden met de hapjes, door bijvoorbeeld geen rauw vlees of zalm te serveren. Je gasten mogen dit wel natuurlijk, maar dan hoef je zelf niet steeds op te letten en kun je lekker pakken wat je wilt.

Tijdens het diner hebben wij ook gekozen voor gerechten die ik als zwangere mocht hebben. Of die zo bereid konden worden, dat het voor mij geen probleem was. De locatie deed dit super en hield hier heel goed rekening mee.

Verder is het handig om ook bij je bruidstaart rekening te houden met je zwangerschap. Er zijn namelijk een aantal vullingen die je beter niet kunt eten als je in verwachting bent. Wij konden kiezen voor een vulling met prosecco bijvoorbeeld, maar dan zou ik geen taart mogen eten. Ook zijn er soorten vulling die bereid worden met rauwe eieren, die je beter kunt laten staan.

Geniet!
Tot slot, geniet van de dag! Als je vooraf goed nadenkt over bepaalde zaken en alles goed voorbereidt, kun je op de dag zelf alles loslaten en genieten. Het was nooit een droom van mij om zwanger te trouwen, het kwam toevallig zo samen en daar hebben we rekening mee moeten houden. Maar hoe gaaf is het, dat op de dag dat je trouwt, je kleintje er eigenlijk al bij is? Ik vond het heel bijzonder en speciaal.

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *