Voedingsschema 12 maanden

De vorige keer deelde ik mijn schema voor 8 maanden, dit keer is het schema voor 12 maanden aan de beurt!

Zeker als ‘first time mom’, ben ik gek op schema’s. Geeft houvast, rust en een beetje ritme aan je dag. Ik maak het schema zelf, gebaseerd op een aantal voorbeeldschema’s van het voedingscentrum, het consultatiebureau etc. Dan weet ik wat hij minimaal moet hebben en pas ik het aan aan mijn ideale situatie.

Na 6 maanden veranderde er bij ons veel, bij 8 maanden een stuk minder. Je bent vooral gericht op minder flessen en meer vaste voeding. Na een jaar mag een baby (bijna) alles eten wat jij ook eet en is flesvoeding niet meer nodig.

Wat wij belangrijk vonden is het rustig opbouwen. Niet van de een op de andere dag meteen alles omgooien. We bouwden af met de flesvoeding naar normale melk, dit ging gelukkig erg snel. Hij at zijn eigen avondhapje, maar kreeg van ons avondeten wat hapjes om te proeven.

Water drinken was de grootste uitdaging, dat wilde hij namelijk niet. We hebben heel wat bekers geprobeerd, maar met wat hulp van opa en veel oefenen drinkt hij nu graag water uit zijn Munchkin beker. Een geruststelling, want je wilt wil dat je kind genoeg vocht binnen krijgt.

07.00 – 08.00 ontbijt
Dit is vaak yoghurtpap met wat fruit. Pap van warme melk krijgen we er niet in, dus dan maar met (biologische) yoghurt.

09.00 – 10.00 fruit
Halverwege de ochtend krijgt hij fruit, vaak een banaan. Maar stukjes komkommer, mandarijn etc vindt hij ook lekker. Na zijn fruit gaan we altijd wandelen en onderweg krijgt hij dan nog iets van een mini krentenbol of een soepstengel.

12.00 – 12.30 lunch
Als lunch maak ik twee broodjes voor hem. Als beleg gebruik ik graag de smeersels van De Kleine Keuken. De pindakaas, chocopasta, appel/peer stroop of aarbei/bieten spread vindt hij heerlijk. Smeerbaar beleg is makkelijk eten, want het valt er niet af. De smeersels van De Kleine Keuken zijn biologisch en zonder zooi, vind ik een fijn idee.
Na zijn lunch gaat hij naar bed voor zijn middagslaapje.

14.00 – 15.00 snack
Rond half 3 is hij weer wakker en geef ik hem een snack. Dit kan een soepstengel zijn, koekje, cracker of iets anders. We geven hem voornamelijk snacks van de merken De Kleine Keuken, Organix en I Love Veggies. Deze zijn suikervrij, biologisch en zonder zooi.

17.30 – 18.30 avondeten
De ene keer is het een hapje vooraf gemaakt, maar vaak eet hij met ons mee. Aardappeltjes met broccoli, couscous met courgette, pasta, net wat wij eten. Als wij iets eten wat voor hem niet geschikt is (diepvriespizza, patat), dan halen we wat uit de vriezer.

19.30 avondfles
Als laatste nog een fles met gewone (biologische) melk en een paar schepjes pap. Je zou zonder deze laatste fles kunnen, maar onze mini vindt het nog heerlijk en slaapt er goed op. Even nog een momentje samen op de bank voor hij gaat slapen.

Een vrij makkelijk schema, niet erg als de tijden iets verschuiven. De komende periode proberen we hem weer meer nieuwe dingen te laten proberen.

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *