Seizoenstafel voor beginners

Een seizoenstafel of jaartafel, wat wilde ik dat graag in huis. Inmiddels staat er een, ik vertel je over hoe je met zo’n tafeltje in huis kunt beginnen.

Allereerst, waarom kies je voor een seizoenstafel? Het is voor kinderen moeilijk voor te stellen, wanneer welk seizoen is. Je kunt niet in een badje in de tuin in de winter en in de zomer hoef je je regenlaarzen niet aan. Als je de seizoenen van buiten naar binnen haalt krijgt je kind meer besef van tijd en de seizoenen.

Op school vroeger hadden wij het ook, een herfsttafel of een lentetafel. Je mocht dan spulletjes verzamelen en deze erop leggen. Bladeren, kastanjes, noem het maar op. Het is eigenlijk iets wat bij de vrije school hoort, maar inmiddels ook is ingeburgerd op gewone scholen en in woonkamers.

Je kunt de seizoenen er op uitstallen, maar het is ook heel geschikt voor feesten zoals Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst of rituelen rondom de lente en Advent. Je kunt hem zo vaak aanpassen als je wilt!

Mijn tafeltje is van Atelier Noest, maar je kunt natuurlijk ook een stuk hout of een leeg hoekje op een kast of tafel gebruiken. Het hoeft allemaal niet heel duur te zijn of veel ruimte in te nemen.

De doeken die ik ervoor gebruik zijn stukjes reststof van de plaatselijke gordijnenwinkel. Je kunt er ook voor naar de markt bijvoorbeeld, of je koopt de ‘echte’ lappen stof van merken zoals Ostheimer.

Verder gebruik in de kaarten van Elsa Beskow, met daarom de maanden. Ik wil graag nog wat meer kaarten hebben, met daarop ook een afbeelding van de lente, zomer en herfst om erbij te zetten.

Je kunt je tafel aankleden met een kaarsje (die van mij is een seleniet theelichthouder, lijkt net op een ijsberg toch?), edelstenen, vilten poppetjes, spulletjes van buiten zoals stenen, bladeren, gedroogde bloemen, schelpen. Wat maar bij het seizoen past waar je nu in zit. Superleuk om dat met je kind samen te doen tijdens een wandeling.

Kortom, een hele simpele manier om de seizoenen in huis te halen en je kind te laten ervaren hoe het jaar eruit ziet en een besef van tijd te geven. Je kunt het zo eenvoudig of uitgebreid maken als je zelf wilt, wees creatief!

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *