Onvoorwaardelijk ouderschap | Boekreview

Een boek dat ik met veel plezier gelezen heb, wat een berg informatie en wat was dit leerzaam!

Een boek dat ik graag wilde lezen, nadat ik er in het Kiind magazine over las. Het boek Onvoorwaardelijk Ouderschap, geschreven door Alfie Kohn. Ik had eerder nog nooit over hem gehoord, maar de visie die hij heeft spreekt mij erg aan. Het is veel theorie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ik heb er een maand over gedaan, dit is niet een boek wat je in een dag uitleest.

Natuurlijk hou je onvoorwaardelijk van je kind, maar het ook onvoorwaardelijk opvoeden is een lastige taak. Het is vrij normaal dat je een kind straft en belooft in onze maatschappij, maar dat is dus juist wat je bij onvoorwaardelijk ouderschap vermijdt.

Er zijn ontelbaar veel voorbeelden te noemen waarbij je jouw kind straft. Geen toetje na het eten als zijn bord niet leeg is, een time-out, je kind negeren na negatief gedrag, huilen niet serieus nemen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het straffen is schadelijk voor de relatie die jij hebt met je kind en kan doorwerken tot op latere leeftijd.

De relatie, die staat in dit boek voorop. Je kind moeten weten dat jij onvoorwaardelijk van hem houdt. Dat je niet stopt met houden van hem, ook al vindt je zijn gedrag vervelend. Dat klinkt fantastisch, maar daar is wel een verandering in visie voor nodig en heel wat lef.

Vaak wordt je dan verweten dat je je kind verwend, dat er geen grenzen zijn en dat je te slap bent in de opvoeding. We zouden onze kinderen hiermee verpesten. De insteek van onvoorwaardelijk ouderschap is niet dat je alles goedkeurt, maar dat je altijd openstaat voor de behoeften en wensen van je kind en je niet jouw wil opdringt, maar samenwerkt. En nee, dat betekent niet dat alles maar mag. Jij geeft het goede voorbeeld en legt uit waarom iets niet kan of mag.

Dit goede voorbeeld versterkt de intrinsieke motivatie van je kind. De wil om van binnen uit het goede te doen. Omdat het kind het zelf wil, niet omdat er een sticker vanaf hangt, of de kans dat je je toetje anders kunt vergeten.

Ik vond het een fantastisch boek om te lezen, een eyeopener en zeker ook bruikbaar in mijn werk als leerkracht. Je doet het als ouder nooit perfect, iedereen leert en maakt fouten. Maar de wil om het allerbeste voorbeeld te geven aan je kind vind ik een heel mooi streven.

Je koopt het boek in de (online)boekhandel voor €19,90

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *