Montessori voor thuis | Boekreview

Het klinkt nogal rigoureus, want bij Montessori denk je vooral aan onderwijs. Maar dit boek is echt fantastisch!

Als je open staat voor een andere kijk op opvoeding, dan wat je gewend bent, dan is dit boek wat voor jou.

Maria Montessori ken ik vooral van mijn studie. Toen ik mij moest verdiepen in de verschillende stromingen naast het traditionele basisonderwijs. Montessori gaat uit van de natuurlijke drang tot zelfontwikkeling. Je observeert als ouder waar je kind interesse in heeft en biedt dan de benodigde omgeving en materialen.

In het boek vind je allerlei tips hoe je je kind op een Montessori manier kunt opvoeden. Welke werkjes kun je aanbieden, hoe praat je tegen je kind, hoe richt je je huis in passend bij de visie en nog veel meer.

Sommige dingen vind ik heel sterk, je huis een beetje aanpassen, zodat je peuter zelfstandig dingen kan doen. Je taal zo aanpassen, dat je je kind stimuleert te ontdekken en de schema’s met welke werkjes je je kind kunt aanbieden.

Toch ben ik het niet met alles eens. De meeste Montessori werkjes zijn erop gericht dat je kind ze maar op een manier kan uitvoeren. Ik ben juist voorstander van open end play, dat je met een stuk speelgoed alle kanten op kunt en de fantasie van je peuter stimuleert. De collectie van Grimms bijvoorbeeld, vind ik fantastisch.

Het boek is prachtig vormgegeven, heel rustig. Een mooie soepele kaft, rustige ogende pagina’s en heel mooie illustraties. Een feestje om te lezen en ik vind het ook echt een handboek. Je pakt hem er af en toe even bij om wat terug te lezen of te kijken in een van de schema’s. Het boek staat vol voorbeelden, praktische tips en inspiratie.

Ik neem er zeker dingen uit mee, ik vind het super dat er ook boeken zijn over opvoeden op een andere manier dan de traditionele manier. Een aanwinst voor mijn boekenkast!

Montessori voor thuis kost €25 en is verkrijgbaar bij Bol en de boekhandel.

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *