Mijn ervaring met een menstruatiecup | Lifestyle

Een menstruatiecup, wat wilde ik dat graag proberen. Ik kocht er een in Duitsland en inmiddels ben ik helemaal om, wat een uitvinding!

Inmiddels heb ik twee verschillende cups geprobeerd, de Organicup en de Meluna. Van beide geef ik een korte review in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

 • Het scheelt een heleboel geld aan tampons en/of maandverband.
 • Het is niet irriterend en bevat geen chemische stoffen zoals gebleekte tampons.
 • Je hebt hem in principe altijd ‘bij je’, en hoeft dus geen extra tampons mee te nemen als je van huis bent.
 • Hij gaat zo’n 15 jaar mee en is daarmee heel duurzaam als je het vergelijkt met tampons en/of maandverband.
 • Je kunt de cup ongeveer drie keer zo lang inhouden als je met een tampon zou doen, omdat hij alleen bloed opvangt en geen ander vocht opneemt.
 • Door het systeem van vacuum zuigen komt er geen lucht bij en heb je geen problemen met geur.
 • Minder kans op TSS en ook veilig ‘s nachts te dragen.

Zijn er ook nadelen?

 • Je moet hem na elke menstruatie steriliseren.
 • Het is duurder in aanschaf dan een doosje tampons.
 • In openbare toiletten zonder fonteintje in het toilet is het lastig omspoelen.

Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen. Het is even een uitgave in een keer, maar dan ben je er wel voor een lange tijd vanaf. Het is prettiger voor je lichaam en beter voor de natuur. Daarnaast vind ik het ideaal dat je deze langer in kunt houden dan een tampon, niet meer om de paar uur naar het toilet hoeven gaan.

Hier zie je de Organicup. Deze is gewoon bij Kruidvat te koop, wat hem een stuk makkelijker bereikbaar maakt. Enkele gezondheidswinkels verkopen menstruatiecups, daarnaast veel webshops. Deze cup is er in twee maten en is wit van kleur.

Hier zie je de Meluna cup. Deze komt bij de DM vandaan, vandaar de Duitse teksten. Je kunt deze ook online kopen, maar dan kost hij zo’n 5 euro meer. Hij is paars van kleur en in vier maten verkrijgbaar.

Op het doosje van Meluna staan een aantal hoeveelheden en aanwijzingen welke cup je zou moeten nemen. Deze is verkrijgbaar in meerdere maten, dus het is even goed zoeken welke het beste bij jou zou passen. Bij de Organicup en Meluna wordt er gekeken naar of je al eens bevallen bent of niet. Daarnaast kijkt Meluna ook nog naar je postuur en lengte. Ik heb de M genomen omdat ik geen kinderen heb en 1,68 ben met een normaal postuur.

De Meluna is paars van kleur en heeft een aantal extra ringen op de cup voor meer grip en een ring om de cup mee te verwijderen.

De Meluna cup heeft een stoffen zakje om de cup in te bewaren.

De Organicup is wit van kleur en heeft een hol staafje aan de onderkant voor grip tijdens het verwijderen. Het staafje bij mijn cup heb ik gehalveerd, normaal is hij dubbel zo lang.

Wat ik ervaarde tijdens het gebruik van een cup:

 • Minder vaak hoeven legen dan bij een tampon.
 • Meer inzicht in hoeveel bloed ik verlies.
 • Geen irritatie of pijn bij het verwijderen als mijn mentruatie bijna over is.

In het begin is het even wennen, hij is namelijk iets groter dan een tampon en daarom even wennen. Maar bij goed ontspannen en even oefenen met verschillende manieren van vouwen lukt het prima. Het leek mij ideaal om een hele werkdag niet te hoeven denken aan het verwisselen van een tampon. De eerste heftige dagen red ik 12 uur niet, maar alsnog minder vaak dan bij een tampon. Ook vond ik het een prettig idee dat ik er gewoon mee kon slapen zonder mij druk te hoeven maken om TSS, de tamponziekte. Na gebruik even omspoelen en je bent weer ready to go. Na de menstruatie kook ik hem uit in een pannetje (speciaal gekocht hiervoor, er wordt geen eten in gekookt) en bewaar ik hem weer in zijn zakje.

De Meluna bevat een ring, deze heb ik er inmiddels afgeknipt. Het zit niet comfortabel en ik krijg hem er ook uit zonder de ring. De Organicup met een steeltje vind ik daarom fijner. Ik heb het steeltje gehalveerd omdat hij anders te lang was, daarna merkte ik niets meer van de cup tijdens gebruik.

Ik vind het echt een uitvinding en blijf ze absoluut gebruiken! De Organicup is gewoon bij Kruidvat te koop en zou ik daardoor het meest aanraden.

Heb jij ervaring met een menstruatiecup?

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *