Meer salaris, minder werkdruk | Persoonlijk

Goedemorgen! Vandaag ga ik een dagje niet naar mijn werk, ik staak. Voor meer salaris en minder werkdruk in het onderwijs, want dat is zo, zo, zo hard nodig.

Dat de leerkrachten in het basisonderwijs staken zal je vast niet ontgaan zijn, het is dan ook niet de eerste keer. Wat de leerkrachten willen? Een eerlijk salaris en minder werkdruk. Ik ben heel blij met de vakbond PO in actie en alle leerkrachten die hierachter staan. Samen krijgen wij hopelijk voor elkaar wat zo hard nodig is. Er is al veel bereikt wat betreft de werkdruk, maar wij zijn er nog niet. Ook de kloof tussen het salaris in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs moet dicht!

Ik doe het werk met heel veel liefde en plezier. Toen ik begon aan de pabo wist ik wat mijn salaris zou zijn, als leerkracht wordt je nu eenmaal nooit rijk en stap je in een totaal andere wereld dan het bedrijfsleven. Ik heb voor het vak gekozen omdat ik dit graag wil doen en ervan geniet, maar ik merk de laatste jaren heel duidelijk dat het werk zwaarder wordt door de ontwikkelingen in het onderwijs.

Als ik om mij heen kijk dan zie ik steeds minder mensen kiezen voor het basisonderwijs, door de enorme werkdruk en het bijbehorende salaris. Er is geen invaller te krijgen en dat wordt elk jaar erger en groter. Bij een zieke leerkracht wordt alles uit de kast getrokken om een klas op te vangen. Een duo collega komt extra werken, de directeur, intern begeleider of onderwijsassistent staat voor de klas. Maar er worden ook leerlingen verdeeld over andere klassen, wat de werkdruk voor die leerkrachten weer groter maakt. Klassen worden naar huis gestuurd, omdat er niemand te vinden is die kan invallen.

Het probleem is groot en wordt alleen maar groter. Het basisonderwijs wordt door de enorme werkdruk en ook het salaris, minder aantrekkelijk. Daarom vind ik dat het salaris omhoog moet, zodat er meer mensen kiezen voor het onderwijs en het lerarentekort afneemt. Ik mag toch hopen dat mijn eigen kinderen later ook gewoon goed onderwijs kunnen krijgen toch???

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *