How to: babyhapjes maken

Een van de dingen waar ik niet op kon wachten, beginnen met groentehapjes. Vanaf 4 maanden mag het en zo heb ik het aangepakt.

Laat ik beginnen met het feit dat ik gewoon een moeder ben, geen voedingsdeskundige en al helemaal geen expert wat betreft babyvoeding. Ik doe dit op deze manier, doe jij het anders, dan is dat ook ok.

Wij zijn begonnen vanaf 4 maanden, je kunt ook later beginnen als je baby er nog niet aan toe is bijvoorbeeld. We gaven als eerste groentehapjes, om hem aan deze smaken te laten wennen, met 6 maanden ook fruit. Om te voorkomen dat hij zou wennen aan zoet fruit en dan groente zou weigeren.

Ik begon met ‘zoete’ en zachte soorten groente, zijn eerste hapje was wortel. Al snel daarna kwamen bloemkool, courgette en broccoli. Met fruit zijn we begonnen met banaan, peer en appel. Daarna ook mango en ananas. Ook ging ik smaken combineren, peer en banaan gaan prima samen bijvoorbeeld.

De groente snijd ik in kleine stukjes, stoom of kook ik kort, tot ze gaar zijn. Dit check ik door met een vorm in de groente te prikken. Is het zacht, dan is het gaar. Fruit hoef je in principe niet te koken, kun je zo schillen en pureren. Appel kook ik wel kort vooraf, om het zachter te maken.

Ik bewaar wat kookvocht bij het afgieten, dat kan ik eventueel later gebruiken. Daarna gooi ik alles de beker die bij mijn staafmixer hoort. In de pan laten kan ook. Afhankelijk van hoe smeuïg het is, voeg ik wat kookvocht toe. Zeker in het begin is wat dunner heel fijn, om de overgang van melk naar groente makkelijker te maken.

Als ik de groente gepureerd heb schep ik alles in een ijsblokjesvorm. Die van mij komen bij Zeeman vandaan. Welk merk maakt niet echt uit, je vindt ze overal. Wel moeten ze afsluitbaar zijn en vrij van BPA.

Eenmaal afgekoeld schuif ik de vormen in de vriezer. Na een halve of hele dag (als ik veel tegelijk maak duurt het wat langer voor alles bevroren is), haal ik de vormen eruit. Omdraaien, blokjes eruit drukken en bewaren maar.

Dat bewaren doe ik in diepvrieszakjes. Ik had eerst die van Ikea, maar nu ook van Hema. De kleine rode zakjes van Ikea zijn fijner, daar past wat minder in en daardoor is het makkelijker te bewaren. Ik schrijf vooraf op het zakje wat erin gaat en wanneer ik het gemaakt heb. Zodat je daarna snel kunt zien wat je nodig hebt en het niet te lang in de vriezer blijft liggen.

Een blokje is ongeveer 30 gram. Je begint met het geven van 1 blokje, naarmate je baby meer wil of ouder wordt kun je meer blokjes geven. Ook kun je door deze blokjes makkelijk maaltijden samenstellen en smaken mengen. 2 blokjes peer en 1 blokje mango als fruithapje en 1 blokje couscous, 1 puntpaprika en 1 bloembool als avondmaaltijd bijvoorbeeld. Ideaal met combineren!

Mijn staafmixer is er een van Bosch. Ik had er een van Hema, maar die was niet krachtig genoeg. Het is fijn om een goede en krachtige staafmixer te hebben, die heel fijn kan pureren.

Liefs Iris


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *