Duurzamer Leven | De nee/nee sticker

Stapels papier zette ik elke week bij mijn appartementencomplex voor de deur. Na een tijdje begon het mij tegen te staan, dat kan anders!

Ik bestelde via mijn gemeente een nee/nee sticker en plakte die op de brievenbus. Geen folders meer, geen kranten meer. Met de folders had ik niet eens moeite, ik mis het niet. Terwijl ik altijd wel kon genieten van mijn wekelijkse folderrondje.

Als ik kijk naar hoeveel papier ik met de sticker alsnog weggooi, is dat echt nog wel veel. Zoveel papieren verpakkingen, enveloppen en brieven, dozen van pakketjes. Rondom de verhuizing konden we elke dag wel naar de vuilstort om het weg te brengen.

Een woning krijgt gemiddeld 30 folders per week in de bus. En hoewel dat steeds meer digitaal wordt verstuurd, is het nog steeds 36 kilo aan folders per jaar. Een krantje per week is ongeveer 32 kilo aan kranten totaal in een jaar. Je kunt dus 68 kilo aan papier besparen op jaarbasis, door een nee/nee sticker op de brievenbus te plakken (bron: Milieucentraal).

Want ja, eerlijk? Ik las lang niet alle folders. Ik sorteerde ze in twee stapels, de stapel die ik ook daadwerkelijk las was klein. Vaak alleen Kruidvat, Hema, Etos en wat andere winkels. De rest ging direct bij het oud papier. Nu ik ze al een half jaar niet meer lees, mis ik het eigenlijk niet. Ik kan ze net zo makkelijk online opzoeken en ik krijg regelmatig mails van Kruidvat en Hema. Ik mis dus helemaal niks!

Elke folder die je niet leest, is weer een onnodige belasting voor het milieu. Er moet papier verbruikt worden, het moet gedrukt en vervoerd worden, zonde als je het niet leest.
Een sticker kun je gratis aanvragen via je gemeente, kost je dus helemaal niks!

Heb jij al een nee/nee sticker?

Liefs Iris

3 Reacties

 1. Loes
  oktober 10, 2019 / 17:13

  Ben het overwegend met je eens. Toevallig lees ik uit de stapel dezelfde folders als jij. Het zou handig zijn de folders digitaal te krijgen. Zoals nu al van de Action en Zeeman de weekactie.Zonder dat vergeet ik het nog wel eens even te kijken en mis ik toch interessante producten of leuke aanbiedingen. Nadeel is dat de mailadressen vaak verkocht worden en je vervolgens wordt overstelpt met mails van winkels, clubs en anderen waar je helemaal niet in geïnteresseerd bent. Als iets/iemand dat nu eens in goede banen gaat leiden, ga ik meteen een nee/nee sticker halen.

  • Iris
   Auteur
   oktober 12, 2019 / 19:27

   Je hoeft je ook niet voor emails in te schrijven, ben ik ook geen fan van. Maar je hebt apps voor op je telefoon waar je de folders kunt bekijken, ideaal!

 2. TrevAnon
  oktober 13, 2019 / 19:20

  Al ruim 18 jaar een nee-nee-sticker. Wat een rust. En ik kom ook minder of niet in verleiding om dingen te kopen die ik eigenlijk niet nodig heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *