DIY Adventskaarsen

Advent, de periode vlak voor Kerst. Steeds populairder door de adventskalenders. Ik wilde graag de ‘echte’ adventskaarsen in huis halen, maar dan hip!

Door de kalenders die je overal kunt kopen, wordt de adventsperiode weer wat bekender. Maar die draait natuurlijk niet om de cadeautjes in de kalenders.. je kunt er tegenwoordig van bijna elk merk wel een kopen. Bij de DM liggen er zo een stuk of 15 waar je uit kunt kiezen. Bij de Action zag ik ze zelfs voor honden en katten.. Dat gaat mij wel wat ver.

Van vroeger op school weet ik nog wel dat we elke week een kaars aanstaken, in de periode voor Kerst. Dat is het echte gebruik rondom Advent, de krans met kaarsen. Ik vind een krans met (paarse) kaarsen niet heel modern en zo bij mij passen. Maar de vier kaarsen, die je elke zondag een voor een aansteekt, wel een mooi ritueel.

Vorig jaar zaten er vier kaarsjes in de Rituals adventskalender, erg leuk. Dan schiet de kalender zijn doel toch niet helemaal voorbij. Niet iedereen was het eens met de kaarsjes las ik, maar ik kan het zeker waarderen. Dit jaar heb ik de adventskalender van Rituals weer aangeschaft en hoop ik dat de kaarsjes er weer in zitten.

De meeste DIY’s draaien om kransen, ik besloot er mijn eigen draai aan te geven en het passend te maken bij mij en mijn interieur (het oog wil ook wat!).

Bovenstaande producten heb je nodig, alles is van Action. De grafkaarsen bevatten een religieuze afbeelding, deze week je er gemakkelijk af met een nat keukenpapiertje. Je kunt in plaats van deze spullen, ook andere kaarsen en ander touw of papier gebruiken!
Verder heb je een schaar, lijm en een perforator nodig, maar dat heb je vast al in huis.

De kaarsen zijn 20 cm hoog en kosten €0,99 per stuk. Het blok papier met wit, kraft en zwart papier kost €1,79. De rol bakkerstouw kost €0,68.

Allereerst wikkel ik nat keukenpapier om de kaarsen heen om de afbeeldingen eraf te halen. Dit doe ik de avond vooraf.
De volgende dag begin ik met het maken van de cijfers. Ik teken ze met (uitgumbare) pen op kraftpapier.

De cijfers knip ik uit, plak ik op het zwarte papier en knip ik opnieuw uit. Ik laat wat ruimte over aan de bovenkant om een gaatje te perforeren.

Het bakkerstouw knip ik ruim af en wikkel ik om de kaars heen. Deze kaarsen hebben een klein randje bovenaan, waardoor het goed blijft zitten. Bij de 1 heb ik weinig touw gebruikt, maar bij de andere wat meer. Ongeveer 75 cm, dan kun je het er meerdere keren omheen wikkelen. De cijfers rijg ik aan het touw, voordat ik er een strik in maak.

Supersimpel, zo klaar en niet zo kitsch. Ik vind ze heel goed gelukt en ga ze absoluut gebruiken in december. Niet in de kast hoor, vanwege het brandgevaar. Maar dan komen ze op de eettafel of op het tv-meubel te staan.

Leuke variaties:
– Een andere kleur bakkerstouw.
– Maak een takje vast aan het touw.
– Jute als touw.
– Zwart papier en krijtstiften om de cijfers mee te maken.
– Houten cijfers.
– Andere soorten kaarsen, zoals een rustieke kaars of een brede kaars in glas.

Liefs Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *