De beste kwasten die er zijn..

De beste kwasten die er zijn komen wat mij betreft bij MAC vandaan. Ik heb al heel wat merken geprobeerd en MAC blijft wat mij betreft het allerbeste. Mijn zusjes waren zo lief om hun kwasten (ja, die make-upverslaving heb ik niet alleen) aan mij uit te lenen voor een review. Samen met mijn eigen kwasten heb ik dus een boel om aan jullie te laten zien.

MAC kwasten koop je niet zomaar, ze zijn namelijk behoorlijk duur. Je betaalt tussen de 20 en 50 euro voor een kwast, dat vind ik heel wat. Maar dan heb je wel een handgemaakte kwast waar je jaren mee voort kunt.

Op bovenstaande foto zie je van links naar rechts: 266, 219, 239, 217, 286, 109, 168, 116 en 150.

De kwasten van MAC zijn verdeeld in 3 categorieën:

 • Gezichtskwasten (nummers beginnend met 1)
 • Oogkwasten (nummers beginnend met 2)
 • Lipkwasten (nummers beginnend met 3)


Allereerst nummer 109. Deze kwast is bedoeld om mee te contouren. Je brengt er donkere of lichte poeder mee aan op je gezicht om het te shapen. De kwast is klein en de haren staan dicht op elkaar. Zo kun je precies werken en krijgt het poeder een mooie dekking. Qua vorm doet hij me denken aan een bufferkwast. Met de 109 kun je ook prima je foundation of highlighter aanbrengen. Hij heeft de reputatie veel haar los te laten, maar die ervaring heb ik niet.

Dan nummer 116. Dit is een blushkwast, om je blush, highlighter of bronzer mee aan te brengen. Hij is plat en de haartjes staan niet heel dicht op elkaar. Dat is fijn want zo kun je zelf bepalen of je je blush opvallend of subtiel op je wangen wilt hebben.

De grote poederkwast is nummer 150. Deze kwast stond al enorm lang op het verlanglijstje van mijn zusje, maar ze vond hem te duur. Dat snap ik wel, want je telt €48 neer voor deze kwast. Toen ik vorig jaar in Londen was zag ik op het vliegveld dat ze MAC verkochten. Uiteraard zonder tax en daarom een stuk goedkoper. Met de koers van de pond kwam de prijs van de kwast uit op ik geloof €32. Na wat berichtjes heen en weer nam ik hem voor haar mee. Ze is er gek op en gebruikt hem heel graag. Ik heb de namaak versie van Sigma en deze vind ik ook super. Een grote kwast, perfect om poeder mee aan te brengen over je gehele gezicht. Verliest nauwelijks haar en is heel zacht.

Nummer 168 is contourkwast, maar dan een schuine. Deze is dus voor hetzelfde doel als de 109, alleen de vorm is anders. Persoonlijk vind ik dit prettiger dan een platte kwast. Je kunt met deze schuine wat preciezer werken. De haartjes zijn van wit geitenhaar gemaakt. De kwast op de foto is die van mijn zusje, want de mijne is na een aantal jaar niet meer wit te krijgen. De kwast is lichtroze door alle blush die ik ermee aangebracht heb.

Nummer 217 is een heel bekende oogschaduwkwast. Ze zeggen dat je alleen deze nodig hebt om een complete look te kunnen maken. Dat zou zeker kunnen, maar toch gebruik ik deze het liefst als blendingkwast. Hij is zacht en aan alle kanten schuin afgerond. De haartjes kunnen daarom heel goed de harde lijnen van je oogschaduw zachter maken. Na het maken van een ooglook gebruik je deze in je arcadeboog en alles ziet er perfect uit. Ook te gebruiken voor paintpots.

Een musthave is nummer 219. Dit is een pencil kwast. Ze noemen dat zo omdat de haartjes dun en puntig zijn. Ideaal voor in je arcadeboog. Je kunt hier heel precies een donkere kleur mee aanbrengen in je arcadeboog. Voor mij echt onmisbaar bij het maken van een ooglook.

Nummer 239 is net zo onmisbaar. Een platte oogschaduwkwast om je oogschaduw mee aan te brengen op je ooglid. De basis voor elke ooglook of gewoon als je 1 kleur wil dragen. De kwast is vol en dik, hij neemt veel kleur op. Als ik deze kwast gebruik dan dep ik de oogschaduw ermee op mijn ooglid. Als je gaat vegen krijg je namelijk al snel rondvliegend poeder.

De allereerste kwast van MAC die ik kocht was nummer 266. Deze kocht ik samen met een vriendin in de Bijenkorf in Amsterdam. Ik weet nog dat zij bijna flauwviel van het bedrag dat ik ervoor moest betalen en er niks van begreep. Nou, na al die jaren gebruik ik hem nog steeds en hij was dat geld dubbel en dwars waard. Toen gebruikte ik hem in combinatie met een gel eyeliner, nu als wenkbrauwkwastje. Je kunt het voor beide gebruiken door de vorm. De haartjes hebben de vorm van een dunne streep en zijn schuin afgesneden. Ideaal om strakke lijnen mee te trekken en daarna in te kleuren.

Nummer 286 is van mijn moeder en heb ik nog nooit gebruikt. Dit is een duo fibre kwast om mee te blenden. Duo fibre kwasten hebben zwarte dikke haren onderop en daar steken witte haartjes bovenuit. Hierdoor kun je iets heel subtiel aanbrengen of juist blenden. Eigenlijk is deze bedoeld voor minerale oogschaduw, maar mijn moeder gebruikt ‘m voor concealer. Je kunt de concealer zo goed blenden zonder strepen of een te zware dekking te krijgen.

Dit zijn de prijzen van de kwasten die ik genoemd heb:

 • 109 contourkwast €34
 • 116 blushkwast €34
 • 168 contourkwast €34
 • 150 poederkwast €48
 • 217 blendingkwast €22
 • 219 pencilkwast €27
 • 239 oogschaduwkwast €27
 • 266 wenkbrauwkwast €22
 • 286 duo fibre blendingkwast €34

De kwasten van MAC zijn duur, maar kwalitatief heel erg goed. De meeste kwasten heb ik al zeker 6 jaar en zien er nog prima uit. Als je ze goed onderhoudt door ze regelmatig schoon te maken kunnen ze jaren mee. Mijn zusjes en mijn moeder hebben ook een aantal kwasten en zijn ook erg tevreden. En geloof me, zij (en ik!) geven echt niet zomaar zoveel geld uit aan een kwast als hij dat niet waard zou zijn. Wil je geld besparen, koop ze dan op een vliegveld of met cadeaubonnen.

Mocht je twijfels hebben over een van de kwasten, dan hoop ik dat ik je heb kunnen helpen met mijn review. Het is een investering, maar wel een hele goede.

MAC kwasten zijn te koop in de Pro Store aan de Heiligeweg in Amsterdam, counters in verschillende Bijenkorf filialen en online via de Douglas webshop en de webshop van MAC zelf.

Liefs Iris

10 Reacties

 1. Julia
  oktober 21, 2014 / 07:16

  Super handig! Ik zal hier zeker nog regelmatig terugkomen om te bepalen welke kwast mijn volgende wordt. Wat zijn ze mooi he…

 2. oktober 21, 2014 / 07:46

  Ik heb bijna alle kwasten uit deze review (behalve de 150 en 286) en ik vind ze ook onwijs fijn, echt de fijnste kwasten die ik heb geprobeerd! Inderdaad wel erg duur, maar ik vraag altijd lekker douglas cadeaubonnen voor mijn verjaardag en kerst en dan zijn ze meteen beter betaalbaar, haha!

 3. oktober 21, 2014 / 08:17

  Leuk artikel Iris! Misschien toch maar een de 239 en een ushkwast overwegen. Wel op de airport dan, want ik vind de prijzen echt heel hoog. 🙂

 4. oktober 21, 2014 / 11:19

  Ik heb MAC pas sinds kort ontdekt. De prijzen hielden me altijd tegen. Ik heb nu een nagellakje waar ik onwijs tevreden over ben. Ik wil graag iets meer van dit merk aanschaffen. Misschien kwasten, want daar ben ik namelijk nog naar op zoek. Thanks voor je uitgebreide artikel!

  • Iris
   Auteur
   oktober 24, 2014 / 23:00

   Graag gedaan! Heb ook 1 nagellakje, maar die vind ik voor dat geld nu niet echt geweldig. De kwasten zijn het bedrag wat mij betreft zeker waard, daar doe je geen miskoop mee.

 5. Joan
  oktober 21, 2014 / 14:42

  Leuk artikel en zo handig allemaal op een rij met informatie erbij.

 6. oktober 21, 2014 / 17:10

  Fijn artikel. Nummer 266 lijkt me heel fijn, echt een half jaar geleden ofzo had ik besloten om toch maar gewoon dat bedrag neer te tellen voor een kwast, maar toen was ie op. Daarna ook nooit meer aan gedacht eigenlijk. Misschien toch maar eens doen.

 7. oktober 22, 2014 / 07:47

  Fijn dat je zoveel kwasten bij elkaar reviewt! Ik was al benieuwd naar een paar, dus nu heb ik een mooi overzichtje.

 8. Roos Elya
  oktober 24, 2014 / 18:54

  De MAC kwasten lijken me echt heel fijn maar vind ze echt te prijzig. Ik hou het nu bij mijn real techniques kwasten. Heb wel make-up producten van MAC. Wie weet in de toekomst.

  • Iris
   Auteur
   oktober 24, 2014 / 22:53

   Real Techniques kwasten zijn ook super hoor. Heb de mijne nu al twee jaar en gebruik deze ook met veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *